Hemmässan
www.hemmassan.se

Alléträd

Att ha en allé, trädkantad väg, som infart till huset ger en otrolig känsla av harmoni och välkomnande. Här visar vi flera exempel på vackra träd du kan köpa till din alléplantering.

Funktionell trädplantering för din allé

När du planerar att köpa träd till din allé är det viktigt att först bestämma vilken funktion allén ska ha. Om du är ute efter avskildhet är vintergröna träd ett bra alternativ.

Om du vill blockera buller kan lövträd vara ett bättre val. När du väl har bestämt dig om du väljer vilken funktion din allé har, kan du begränsa dina trädalternativ.

Några bra träd för alléplantering är

Mer om specifika alléträd

- Arborvitae (Thuja spp.): Ett snabbväxande vintergrönt träd som är populärt för sina integritets- och bullerdämpande egenskaper.

- Dogwood (Cornus spp.): Lövträd som har vackra höstfärger och växer bra i olika klimat.

- Japansk lönn (Acer palmatum): Ett vackert skuggträd med livligt bladverk som är motståndskraftigt mot skadedjur och sjukdomar.

Det finns många andra bra alternativ för alléträd, så se till att göra din forskning och rådgöra med en expert innan du gör ditt slutgiltiga val. Med rätt trädval kan du skapa en vacker och funktionell allé som kommer att förbättra ditt hems estetiska skönhet i många år framöver.

Underhåll och beskärning av alléträd

När dina alléträd väl har funnit sig till rätta och växer behöver man underhålla och beskära träden. Detta kan göras antingen av en professionell landskapsarkitekt eller av husägaren själv, beroende på dina önskemål och din budget. Några viktiga saker att komma ihåg när du beskär och underhåller dina alléträd är följande

  • Ta bort döda eller skadade grenar regelbundet för att hålla trädet friskt och fritt från sjukdomar.
  • Håll utkik efter skadedjur eller sjukdomar och behandla dem omedelbart.
  • Beskär grenar som växer in i vägen eller trottoaren för att hålla dem fria och säkra.

Genom att följa dessa enkla tips kan du se till att dina alléträd förblir friska och vackra i många år framöver.