Hemmässan
www.hemmassan.se

Martindale, Pilling & Soffor

När man är på jakt efter en ny soffa eller fåtölj kan man råka stöta på två begrepp som heter Martindale och Pilling. Det är bra att kunna lite mer om dessa för att göra ett bra köp. Därför har vi tagit reda på mer om begreppen och relationen till just soffor.

Vad är Martindale?

Livslängden på en soffa sitter delvis i fjädring och stoppning men ytterst är det tyget som kommer att utsättas för nötning. Ett tygs slitstyrka kan mätas med maskin och värdet anges i Martindale.

Mätningen går till så att tyget stramas åt och medans det hålls sträckt roterar en tygklädd platta mot det. Antalet varv som behövs innan trådar börjar släppa är tygets Martindale-värde.

Kravet på tygklädslar till soffor och sittmöbler är lite olika för hemmabruk och offentliga miljöer. Om du ska köpa hem en soffa som du vill ska hålla länge bör du sträva efter minst 20 000 Martindale. En inköpare till offentlig miljö kan ha mycket hårdare krav och inte ovanligt mellan 50-100 000 Martindale.

Exempel på soffor med minst 20 000 Martindale

 • Decotique Le Grand Air 2-sitssoffa - 2-sitssoffor Linne Creamy White

  decotique le grand air 2-sitssoffa - 2-sitssoffor linne creamy white
  Soffan från Decotique har en generös design med en stor sittdyna med plats för många. Den har en stadig stomme i trä med nozagfjädring för bästa komfort. Soffan har stor, mjuk sittplymå i skum och sjöfågelfjäder med fem dekorativa ryggkuddar och en avtagbar, högkvalitativ klädsel perfekt för en klassisk look. Formgivning av Decotique. Om soffan från Decotique- Avtagbar klädsel i hållbart, vackert tyg.- Le Grand Air uppskattas för den stilrena designen och den underbara komforten.- Soffan finns i olika färger.- Soffan finns i olika storlekar.- Martindale: 20000.- Denna produkt levereras monterad.- Djup: 950 mm.- Bredd: 1900 mm.- Höjd: 640 mm.- Sitthöjd: 400 mm.- Sittdjup: 650 mm.- Den här soffan är en del av Decotiques kollektion Le Grand Air. Skötselråd för soffan- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej.- Puffa kuddarna regelbundet.- Linne är ett naturligt material med härliga skrynklor som ger rummet en mer avslappnad känsla. Shoppa 2-sitssoffor och mer Soffor hos Royal Design.
 • Decotique Le Grand Air Soffa 4-sits - 4-sitssoffor + Linne Future Grey

  decotique le grand air soffa 4-sits - 4-sitssoffor + linne future grey
  Soffan från Decotique har en tidlös, mysig design med ett extra, generöst sitsdjup perfekt för hela familjen att krypa upp och mysa i. Den har en stadig stomme i trä med nozagfjädring för bästa komfort. Den har två stora, mjuka sittplymåer i skum och sjöfågelfjäder med nio dekorativa, mysiga ryggkuddar och en avtagbar, högkvalitativ klädsel perfekt för en klassisk look. Formgiven av Decotique. Om soffan från Decotique- Djup: 1150 mm.- Bredd: 2900 mm.- Höjd: 640 mm.- Sittdjup: 850 mm.- Sitthöjd: 400 mm.- 9x ryggkuddar ingår.- Martindale: 20000.- Avtagbar klädsel i hållbart tyg.- Soffan kommer i olika färger.- Soffan kommer i olika storlekar.- Le Grand Air XL uppskattas för den djupa designen och den underbara komforten.- Den här soffan är en del av Decotiques kollektion Le Grand Air.- Levereras i 2 delar.- Enkel att montera. Skötselråd för soffan- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej.- Puffa kuddarna regelbundet.- Linne är ett naturligt material med härliga skrynklor som ger en mer avslappnad look i rummet. Shoppa 4-sitssoffor + och mer Soffor hos Royal Design.
 • Decotique Le Grand Air 2-sitssoffa - 2-sitssoffor Linne Smokey Granite

  decotique le grand air 2-sitssoffa - 2-sitssoffor linne smokey granite
  Soffan från Decotique har en generös design med en stor sittdyna med plats för många. Den har en stadig stomme i trä med nozagfjädring för bästa komfort. Soffan har stor, mjuk sittplymå i skum och sjöfågelfjäder med fem dekorativa ryggkuddar och en avtagbar, högkvalitativ klädsel perfekt för en klassisk look. Formgivning av Decotique. Om soffan från Decotique- Avtagbar klädsel i hållbart, vackert tyg.- Le Grand Air uppskattas för den stilrena designen och den underbara komforten.- Soffan finns i olika färger.- Soffan finns i olika storlekar.- Martindale: 20000.- Denna produkt levereras monterad.- Djup: 950 mm.- Bredd: 1900 mm.- Höjd: 640 mm.- Sitthöjd: 400 mm.- Sittdjup: 650 mm.- Den här soffan är en del av Decotiques kollektion Le Grand Air. Skötselråd för soffan- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej.- Puffa kuddarna regelbundet.- Linne är ett naturligt material med härliga skrynklor som ger rummet en mer avslappnad känsla. Shoppa 2-sitssoffor och mer Soffor hos Royal Design.
 • Decotique Le Grand Air 5-sitssoffa - 4-sitssoffor + Linne Nordic Sky

  decotique le grand air 5-sitssoffa - 4-sitssoffor + linne nordic sky
  Soffan från Decotique har en tidlös, mysig design för alla hem och stilar. Den har en stadig stomme i trä med nozagfjädring för bästa komfort. Den har tre stora, mjuka sittplymåer i skum och sjöfågelfjäder med tio dekorativa ryggkuddar och en avtagbar, högkvalitativ klädsel perfekt för en klassisk look. Formgiven av Decotique. Om soffan från Decotique- Djup: 950 mm.- Bredd: 3300 mm.- Höjd: 640 mm.- Sittdjup: 650 mm.- Sitthöjd: 400 mm.- 10x ryggkuddar ingår.- Martindale: 20000.- Avtagbar klädsel i hållbart, vackert tyg.- Soffan kommer i olika färger.- Soffan kommer i olika storlekar.- Le Grand Air uppskattas för den stilrena designen och den underbara komforten.- Den här soffan är en del av Decotiques kollektion Le Grand Air.- Levereras i 2 delar.- Enkel att montera. Skötselråd för soffan- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej.- Puffa kuddarna regelbundet.- Linne är ett naturligt material med härliga skrynklor som ger en mer avslappnad look i rummet. Shoppa 4-sitssoffor + och mer Soffor hos Royal Design.

Sofforna med 30 000 Martindale

 • Fatboy Sumo Armstöd Limestone - Hörnsoffor & Divansoffor Akryl Kalksten

  fatboy sumo armstöd limestone - hörnsoffor & divansoffor akryl kalksten
  Armstödet från Fatboy har modulär, innovativ design perfekt för vardagsrummet. Det har en tålig konstruktion med hållbara material. Armstödet har en fyllning med återvunnet skum för bästa komfort och en avtagbar, tvättbar klädsel. Passar för Sumo sittdel från Fatboy. Om armstödet från Fatboy- Certifiering: OEKO-TEX Standard 100.- Martindale: 30000.- FibreGuard behandlat.- Kombinera med andra delar i serien och skapa din personliga stil.- Från serien Sumo.- Bredd: 690 mm.- Höjd: 270 mm.- Längd: 350 mm.- Det är möjligt att ta bort överdraget. Skötselråd för armstödet- Rengör med en fuktig trasa.- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej. Shoppa Hörnsoffor & Divansoffor och mer Soffor hos Royal Design.
 • Fatboy Sumo Hörnsoffa - Hörnsoffor & Divansoffor Akryl Bubble Pink

  fatboy sumo hörnsoffa - hörnsoffor & divansoffor akryl bubble pink
  Hörnsoffan från Fatboy har en generös, innovativ design. Den har en stark, tålig konstruktion med hållbara material. Den har en robust stålram, mjuka rygg- och sittdelar för bästa komfort och en avtagbar, tvättbar klädsel. Den höga kvaliteten garanterar att produkten kan användas år efter år. Om hörnsoffan från Fatboy- Martindale: 30000.- FibreGuard behandlat.- Kombinera med andra delar i serien och skapa din personliga stil.- Från serien Sumo.- Bredd: 1080 mm.- Höjd: 900 mm.- Längd: 3010 mm.- Sitthöjd: 440 mm.- Armstödens höjd: 460 mm.- Sittdelens bredd: 2600 mm.- Sittdjup: 650 mm.- Det är möjligt att ta bort överdraget. Skötselråd för hörnsoffan- Rengör med en fuktig trasa.- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej. Shoppa Hörnsoffor & Divansoffor och mer Soffor hos Royal Design.
 • Fatboy Sumo Hörndel - Hörnsoffor & Divansoffor Akryl Bubble Pink

  fatboy sumo hörndel - hörnsoffor & divansoffor akryl bubble pink
  Hörndelen från Fatboy har modulär, innovativ design perfekt för vardagsrummet. Det har en stark, tålig konstruktion med hållbara material. Det har en robust stålram, mjuka kuddar med fyllning i återvunnet skum för bästa komfort och en avtagbar, tvättbar klädsel. Kombinera med andra delar i serien och skapa din personliga stil. Om hörndelen från Fatboy- Certifiering: OEKO-TEX Standard 100.- Martindale: 30000.- FibreGuard behandlat.- Kombinera med andra delar i serien och skapa din personliga stil.- Från serien Sumo.- Bredd: 1080 mm.- Höjd: 900 mm.- Längd: 1080 mm.- Sitthöjd: 440 mm.- Sittdjup: 650 mm.- Det är möjligt att ta bort överdraget. Skötselråd för hörndelen- Rengör med en fuktig trasa.- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej. Shoppa Hörnsoffor & Divansoffor och mer Soffor hos Royal Design.
 • Fatboy Sumo Fotpall - Hörnsoffor & Divansoffor Akryl Bubble Pink

  fatboy sumo fotpall - hörnsoffor & divansoffor akryl bubble pink
  Fotpallen från Fatboy har modulär, innovativ design perfekt för vardagsrummet. Den har en stark, tålig konstruktion med hållbara material. Fotpallen har en avtagbar, tvättbar klädsel. Kombinera med andra delar i serien och skapa din personliga stil. Om fotpallen från Fatboy- Certifiering: OEKO-TEX Standard 100.- Martindale: 30000.- FibreGuard behandlat.- Kombinera med andra delar i serien och skapa din personliga stil.- Från serien Sumo.- Bredd: 1080 mm.- Höjd: 440 mm.- Längd: 1080 mm.- Sitthöjd: 440 mm.- Sittdjup: 650 mm.- Det är möjligt att ta bort överdraget. Skötselråd för fotpallen- Rengör med en fuktig trasa.- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej. Shoppa Hörnsoffor & Divansoffor och mer Soffor hos Royal Design.

Sittmöbler med 40 000 Martindale eller mer

 • Schäslong Donna

  schäslong donna
  Klassisk schäslong i uppdaterad version med klädsel i sammet av polyester. Dekorativa sömmar på ryggen som bildar ett randmönster. Ej avtagbar klädsel. Martindale >40000. Stomme: Massiv furu, plywood, fjädring, skumfyllning. Ben av trä och metall. Må
 • &Tradition Rely Hw79 Fåtölj Valnöt / - Textil Karakorum

  &tradition rely hw79 fåtölj valnöt / - textil karakorum
  Fåtöljen från &Tradition har en tidlös, klassisk design för att elegant smälta in i olika inredningsstilar. Den har ett underrede i massiv valnöt med bekväm sits och stilig, slitstark klädsel perfekt för både hemmet och offentliga miljöer. Formgivning av Hee Welling. Originaldesign från år 2022. Om fåtöljen från &Tradition- Formgivare är Hee Welling.- Tillverkad i Polen.- Martindale: 40000.- Från serien Rely. Rely HW79 mått:- Djup: 570 mm.- Bredd: 595 mm.- Höjd: 800 mm.- Sitthöjd: 460 mm.- Armstödens höjd: 670 mm.- Sittdjup: 450 mm. Skötselråd för fåtöljen- För mer information ladda ned PDF. Shoppa Fåtöljer och mer Fåtöljer & Sittpuffar hos Royal Design.
 • Fatboy Point Large Sittpuff - Sittsäckar & Sittpuffar Olefin Seafoam

  fatboy point large sittpuff - sittsäckar & sittpuffar olefin seafoam
  Sittpuffen från Fatboy har ett minimalistiskt, stilrent uttryck för alla rum, ute och inne. Den har en avtagbar, vädertålig klädsel med en mjuk, komfortabel vaddering perfekt för att slänga upp fötterna på eller som den där extra sittplatsen när man är fler. Denna produkt kan användas inomhus och utomhus. Om sittpuffen från Fatboy- Vattentätt, UV-resistent yttertyg.- Avtagbar klädsel.- Finns i flera färger.- För både inomhus och utomhusbruk.- Martindale: 50000.- Höjd: 400 mm.- Diameter: 700 mm. Skötselråd för sittpuffen- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej.- Tvätta ut och in.- Rengör med en fuktig trasa. Shoppa Sittsäckar & Sittpuffar och mer Fåtöljer & Sittpuffar hos Royal Design.
 • Ethnicraft Barrow Sittpuff Ø40 Cm - Sittsäckar & Sittpuffar Polyakryl Pine Green

  ethnicraft barrow sittpuff ø40 cm - sittsäckar & sittpuffar polyakryl pine green
  Sittpuff från Ethnicraft med en enkel, stilren design som aldrig går ur tiden. Den har en slitstark klädsel och en skumfyllning för optimal komfort. Om sittpuffen från Ethnicraft- Finns i flera storlekar.- Tillverkad i Europa.- Martindale: 60000.- Från serien Barrow. Shoppa Sittsäckar & Sittpuffar och mer Fåtöljer & Sittpuffar hos Royal Design.
 • Fatboy Point Large Sittpuff - Sittsäckar & Sittpuffar Olefin Naturvit

  fatboy point large sittpuff - sittsäckar & sittpuffar olefin naturvit
  Sittpuffen från Fatboy har ett minimalistiskt, stilrent uttryck för alla rum, ute och inne. Den har en avtagbar, vädertålig klädsel med en mjuk, komfortabel vaddering perfekt för att slänga upp fötterna på eller som den där extra sittplatsen när man är fler. Denna produkt kan användas inomhus och utomhus. Om sittpuffen från Fatboy- Vattentätt, UV-resistent yttertyg.- Avtagbar klädsel.- Finns i flera färger.- För både inomhus och utomhusbruk.- Martindale: 50000.- Höjd: 400 mm.- Diameter: 700 mm. Skötselråd för sittpuffen- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej.- Tvätta ut och in.- Rengör med en fuktig trasa. Shoppa Sittsäckar & Sittpuffar och mer Fåtöljer & Sittpuffar hos Royal Design.
 • Fatboy Pfffh Sittpuff - Sittsäckar & Sittpuffar Olefin Mist

  fatboy pfffh sittpuff - sittsäckar & sittpuffar olefin mist
  Sittpuffen från Fatboy har ett minimalistiskt, stilrent uttryck för alla rum, ute och inne. Den har en stabil kärna med en avtagbar, vädertålig klädsel och en bekväm vaddering i skum perfekt för att slänga upp fötterna på eller som den där extra sittplatsen när man är fler. Om sittpuffen från Fatboy- Vattentätt, UV-resistent yttertyg.- Avtagbar klädsel.- Finns i flera färger.- Certifiering: OEKO-TEX Standard 100.- För både inomhus och utomhusbruk.- Martindale: 50000.- Höjd: 400 mm.- Diameter: 900 mm. Skötselråd för sittpuffen- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej.- Tvätta ut och in.- Rengör med en fuktig trasa. Shoppa Sittsäckar & Sittpuffar och mer Fåtöljer & Sittpuffar hos Royal Design.
 • Fatboy Pfffh Sittpuff - Sittsäckar & Sittpuffar Olefin Thunder Grey

  fatboy pfffh sittpuff - sittsäckar & sittpuffar olefin thunder grey
  Sittpuffen från Fatboy har ett minimalistiskt, stilrent uttryck för alla rum, ute och inne. Den har en stabil kärna med en avtagbar, vädertålig klädsel och en bekväm vaddering i skum perfekt för att slänga upp fötterna på eller som den där extra sittplatsen när man är fler. Om sittpuffen från Fatboy- Vattentätt, UV-resistent yttertyg.- Avtagbar klädsel.- Finns i flera färger.- Certifiering: OEKO-TEX Standard 100.- För både inomhus och utomhusbruk.- Martindale: 50000.- Höjd: 400 mm.- Diameter: 900 mm. Skötselråd för sittpuffen- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej.- Tvätta ut och in.- Rengör med en fuktig trasa. Shoppa Sittsäckar & Sittpuffar och mer Fåtöljer & Sittpuffar hos Royal Design.
 • Fatboy Pfffh Sittpuff - Sittsäckar & Sittpuffar Olefin Storm Blue

  fatboy pfffh sittpuff - sittsäckar & sittpuffar olefin storm blue
  Sittpuffen från Fatboy har ett minimalistiskt, stilrent uttryck för alla rum, ute och inne. Den har en stabil kärna med en avtagbar, vädertålig klädsel och en bekväm vaddering i skum perfekt för att slänga upp fötterna på eller som den där extra sittplatsen när man är fler. Om sittpuffen från Fatboy- Vattentätt, UV-resistent yttertyg.- Avtagbar klädsel.- Finns i flera färger.- Certifiering: OEKO-TEX Standard 100.- För både inomhus och utomhusbruk.- Martindale: 50000.- Höjd: 400 mm.- Diameter: 900 mm. Skötselråd för sittpuffen- Maskintvätt 30°C.- Torktumla ej.- Tvätta ut och in.- Rengör med en fuktig trasa. Shoppa Sittsäckar & Sittpuffar och mer Fåtöljer & Sittpuffar hos Royal Design.

Vad är Pilling?

Olika tyger bildar noppor olika lätt och såna är ju inget man vill ska dyka upp på sin nya soffa redan efter nån månad. Branschen har också börjat redovisa noppbildningen och det görs enligt Pilling-skalan från 1 till 5 där hög siffra är bättre.

 1. Hela tyget täcks av noppor
 2. Tydliga noppar över stora delar av tyget
 3. Noppor endast på utsatta områden
 4. Väldigt få noppor, måste titta nära för att se
 5. Helt utan noppor

Det finns nästan inga tyger som inte ger nån form av noppor i början men efter att ha avlägsnat de med en noppborttagare kan sittmöbelns tyg vara noppfritt lång tid om det är av kvalitetsmaterial.

Kort om sofftygers ljussäkerhet

Solens strålar har många egenskaper som förutom att ge oss värme också påverkar material som kan solblekas. Tyger och färger har olika ljussäkerhet där de med hög sådan kan motstå blekning effektivt.

De flesta material som står i direkt solljus kommer förr eller senare att ändra färgton. Det går dock så sakta att vi inte upplever det förran vi jämför med en yta som inte exponerats för solstrålar.

Man kan till exempel se detta om man har en tygklädd soffa där ryggen varit vänd mot väggen medan sittytan fått stå i solen. Vänder du på soffan kan du se en drastiskt skillnad om tyget har en låg ljussäkerhet.

Det bästa sättet att undvika sånt är att placera sittmöbeln du köpt så att solens strålar inte kan nå tyget.