Hemmässan
www.hemmassan.se

Odla i växthuset på vintern

Snö, is och kalla vindar – det är ofta så vi beskriver den svenska vintern. Men visste du att den kan vara den perfekta säsongen för att odla din egen sallad och kryddor? Med hjälp av ett växthus kan du förlänga din skördetid för gröna odlingar.

sallad odlad i växthus vintertid

Utrustning för vinterodling i växthus

Att odla under de svenska vintermånaderna innebär att man måste ha koll på ett antal viktiga faktorer för att skapa en optimal miljö för sina växter.

En frostvakt är avgörande för att förhindra att temperaturen sjunker för lågt. Den kan ställas in för att automatiskt aktivera en värmekälla när temperaturen går under en viss nivå, vilket skyddar dina växter från frostskador.

Frostbuster frostvaktFrostbuster är en frostvakt du köper hos Wexthuset

Som värmekälla kan du välja mellan lite olika alternativ som elektrisk värmefläkt eller element. De är enklast att installera bara du har ström draget till växthuset. Ett mer kostnadseffektivt sätt på lång sikt är vattenburen värme men det finns också risker med det och du tvingas ha på värmen hela vintern för att inte riskera frysning av vattenledning.

LED-lampor med UV-ljus (växtlampor) krävs där antalet timmar med dagsljus är för lite. I södra Sverige kan ljuset räcka till men i stora delar av Sverige är det vintertid för lite ljus. Växterna hinner inte driva fotosyntesen tillräckligt länge för att du ska få tillväxt på dina grödor.

Automatisering kan göra det lättare att kontrollera temperatur, belysning och vattning. Timers och smarta termostater låter dig ställa in optimala förhållanden för dina växter.

Grödor som kan växa i kyla

Välj sorter av sallad och kryddor som är lämpliga för vinterodling. Vissa sorter är mer tåliga mot kyla och kommer att trivas bättre i ett växthus under vintermånaderna.

Salladssorter

Vintersallad (machésallad)Foto: Wexthuset

  1. Vintersallat eller Kornsallat (Mâche): En mycket kyltålig sort som kan klara av temperaturer ända ner till -5°C. Den har en mild, nötaktig smak.
  2. Ruccola: Ruccola är en annan sort som kan tåla kyla bra och fortsätter producera blad genom låga temperaturer.
  3. Spinat: En mycket tålig växt som faktiskt föredrar kyligare temperaturer. Spinat kan börja gro vid temperaturer så låga som 2°C.
  4. Sallatsblad som ‘Winter Density’ och ‘Arctic King’: Dessa är specifikt framodlade för att klara av kyliga och frostiga förhållanden.
  5. Asiatiska bladgrönsaker som Pak Choi och Tatsoi: Dessa är också anmärkningsvärt kyltåliga och kan klara av att växa i kyligare klimat.

Kryddor

  1. Gräslök: Gräslök är mycket tålig och kan överleva kyliga temperaturer, även om den går i viloläge. Den kommer att börja växa igen när ljuset återvänder.
  2. Oregano: Denna krydda är också ganska tålig mot kyla och fortsätter att producera blad under milda vinterväder.
  3. Timjan: Timjan är en annan krydda som är relativt tålig och kan fortsätta växa genom vintermånaderna, om än långsammare.
  4. Rosmarin: Även om rosmarin föredrar milt klimat, kan det överleva i kyligare temperaturer om det ges ett skyddat läge och god dränering.
  5. Persilja: Persilja är en biennal som kan överleva en mild vinter och ge blad både före och efter de kallaste månaderna.